Kibrit Çöpü 6 ay
Sigara izmariti 2 yıl
Çiklet 5 yıl
Kutu içecek 10 yıl
Çakmak 100 yıl
Pet şişe 400 yıl
Plastik 1000 yıl
Cam şişe 4000 yıl
Maalesef bunlar atıkların doğada çürüme ve yok olma süreleri. Bunun yanında dünyada her beş dakikada 2 milyon pet şişe üretiliyor, saniyede 106bin kutu içecek tüketiliyor, her yıl 20 milyon ton lastik üretiliyor. Ayrıca lavaboya dökülen 1 litre sıvı yağ suya karıştığında 1 milyon litre su kirleniyor.
Ekim ayı ortasında Turgutreis D-Marin Marina’da oluşturulan sanat parkında çöp sanat sergisi yapıldı. Bodrum ve Gökova’da deniz dibi kirliliğinin mizahi dille ele alınacağı “İnaf gari” adlı filmin öncesinde toplanan çöplerden heykeller yapıldı. Gönüllü katılımcıların da destekleri ile deniz dibinden çıkarılan plastik şişe, kapak, tencere , bisiklet ve otomobil tekerlekleri, çapa, teneke, eski balık ağları, teneke kutular, halatlar, demirler, soba, aydınlatma direkleri ve cam çöplerden oluşan çöp sanat sergisinde Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın demir heykeli, plastik kapak ve cam parçalarından da Türk denizci Sadun Boro’nun portresi yapıldı.
Yazıdan çok fotoğrafların daha çok şey anlattığını düşünüyorum. O yüzden burada kesiyorum. Her ne kadar heykel ve portre haline dönüştüklerinde gözümüze hoş gelseler de, bunların hepsinin denizden çıktığını, hatta temizliği ile övündüğümüz bodrum’dan çıktığını unutmamalıyız.