Berkin’in Gözünden Myndos Kapısı
Bodrum ile ilgili bazı spor organizasyonu yazılarımda “Start” ya da “Finiş” Myndos kapısında gerçekleşti diye yazarım. Peki nedir bu Myndos kapısı ve nerededir fazla bilinmez.
Myndos yada Türkçe okunuşu ile Mindos denince elbette akla ilk önce Gümüşlük geliyor. Hatta Gümüşlüğe giderken yol üzerinde kahverengi tabelalar üzerinde Myndos yazısını görmek mümkün. Fakat Myndos kapısı tahmin edildiği gibi Gümüşlük’te değil .
Bodrum’un önemli tarihi/Kültürel değerlerinden birisi olan Myndos kapısı, günümüzde Gümbet mezarlağının yanıbaşındadır. M.Ö. 360’larda yapıldığı sanılan anıtsal kapı, Gümüşlüğe giden yola açıldığı için Myndos kapısı ismini almıştır. Bir diğer kapı olan Mylasa kapısı maalesef günümüze ulaşamamıştır.
Tarihi kalıntıların bulunduğu alanda, M.Ö. 4’üncü yüzyıla ait olduğu düşünülen, Helenistik ve Roma dönemine ait tonozlu mezarlar bulunmaktadır. Büyük İskender’in M.Ö.334 yılında Halikarnassos’a yaptığı saldırıları boşa çıkaran savunma amaçlı hendekler ise M.Ö. 4’üncü yüzyılda oluşturulmuştur.
Ve Kasım 2020 tarihinden itibaren Halikarnassos Surları’nın kurtarma kazısı, temizlik ve çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor. Karya Satrabı Mausolos tarafından inşa edilen 7 kilometre uzunluğundaki surların, 5 kilometreye yakın bir kısmı yer yer ağır tahribata uğramış olmasına rağmen, günümüze kadar ulaşmış durumda.
Bodrum ve çevresine geldiğiniz zaman bir çok farklı medeniyeti görme şansınız oluyor. Öyle ki, Lelegler, Karyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar, Rodos Şövalyeleri ve biz…. Ve nereyi kazarsanız oradan tarih fışkırıyor. Fakat bir çoğu rant uğruna kolayca katlediliyor.
Myndos kapısı ve Halikarnassos surları Bodrum merkeze yürüme mesafesinde. Bir organizasyon olmadığı vakit unutulup giden, arada bizlere dış çekimlerde modellik yapan, motorlu kuryelerin içinden geçerek kestirme yol olarak kullandığı Myndos kapısını gezmek ücretsiz. Bodrum’da 2400 yıllık tarihe tanıklık etmek için burayı dilediğiniz gün ve saatte ziyaret etmeniz mümkün.