Ağaç

Berkin’in Gözünden Ağaç

 

Geçtiğimiz günlerde Turgutreis sahilde günlük yürüyüşümü yapıyordum. Akşamına fotoğraf çekimim olduğu için olmadık bir saatte, güneş etkisini fazlası ile gösterirken dışarı çıkmak durumunda kaldım. Ben hem yürüyüp hem de sıcakla mücadele ederken sahilde çok nadir bulunan ağaçlardan birinin gölgesinde 7 tane köpeğin uyukladığını gördüm. Biz evlerimizde, araçlarımızda klimalar ya da vantilatörler ile serinlerken onların sıcaktan kaçabileceği tek yerlerin ağaç gölgeleri olduğunu fark ettim.

 

Geçtiğimiz yıllarda bir cumartesi öğleden sonra burada da makilik yangını çıkmıştı. Tam yaz sıcağında otlar iyice kuruduğu için söndürdüğümüz yerin 5 metre yanından tekrar alevleniyordu. Ve hızla bölgenin tam ortasında bulunan tek ağaca doğru yangın hızla ilerliyordu. O ağaca baktığım zaman yüzlerce kuş sesi duyuluyordu. Hepsinin yuvaları o ağaçtaydı. Alevlerin sıcaklığını hissedip dallarından kalkıp uçup bize doğru geliyorlar ama hemen ardından hepsi yine yuvalarına geri dönüyordu. Sanki bizden yardım bekliyor ve gelip yuvalarını kurtarmamızı istiyorlar gibiydiler. Biz de hem itfaiye ekipleri hem de gönüllüler olarak canla başla uğraşıp yangının ağaca ulaşmasını engelledik.

 

Bizler yollarda, bahçelerde, ormanlarda gördüğümüzün hepsine sadece “Ağaç” diyoruz. Ama ülkemizde görülen ağaç türü sayısı 184’müş. Mesela ben bu yazımı evimizin bahçesindeki Erik ve Trabzon hurması ağaçlarının altında yazıyorum. Tek bir erik ağacı bu yaz bize ve komşularımıza yetecek kadar meyve verdi. Trabzon hurması ise henüz olgunlaşmadı. Sanırım Ekim-Kasım gibi bizi ve komşularımızı doyurmaya başlayacak.

 

Fotoğraf çekmeye yeni yerlere gidiyorsam mutlaka kadrajıma ağaç ya da ağaçlar almayı tercih ediyorum. Kimi fotoğrafa anlam katıyorken, kimi fotoğrafın da tek anlamı oluyor. Yazımı yazmadan evvel ağaçlar ile ilgili birkaç bilgi okudum. Ama tüm okuduklarımın özü olarak şu paragraf aklımda kocaman bir yer etti.

“Ağaçlar günlük hayatta çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılırlar. Kağıt yapımından mobilya yapımına, meyvelerin besin olarak kullanımından süs ağaçlarına ve keresteye kadar, sayısız kullanım alanı vardır. Ormanlar ise, bir memleketin iklimini ve ekonomisini etkileyecek kadar önemlidir. “